В сянката на Борисов

Една карикатура по „Атинска школа“ на Рафаело – пояснение

Sanzio_01wКарикатурата на Комарницки, на която Стоичков и Борисов са изобразени като двама древногръцки философи, е пародия по прочут стенопис на италианския ренесансов художник Рафаело. Поради това авторът Комарницки е написал на английски в долния ляв ъгъл „Извинение към Рафаело“.

„Атинска школа“ на Рафаело Санцио е стенопис в в Апостолическия дворец във Ватикана. Картината е рисувана между 1510 г. и 1511 г. като част от поръчката на Ватикана Рафаело да украси работните кабинети и зали на папата. Сега стаите са известни като Stanze di Raffaello – Стаи на Рафаело.
Той е изрисувал четири композиции, една от които е „Атинската школа“, посветена на философията. На картината са изобразени 22-ма древногръцки философи, поставили основните начала и течения във философията.
В центъра на композицията са Платон (вляво), който сочи с ръка към небето, божественото, и държи в ръката си своята книга „Диалози“. До него е Аристотел, който сочи с ръка към земята, материалното, държи в ръка своята „Етика“.

Именно тези два персонажа в центъра на стенописа е пародирал Христо Комарницки, изобразявайки като Платон Христо Стоичков (с когото към момента на създаване на карикатурата Борисов беше в добри отношения). Стоичков-Платон държи в ръката си книга с надпис „Мамата“ и сочи със среден пръст към небето. Аристотел-Борисов вдясно държи в ръката си книга „Винету“ и благоразумно сочи към материалното.
Карикатурата е една от илюстрациите в книгата „Един ден на Бойко Методиевич“.

15-11-2011fSanzio_02w